Energija vetra

Vetar nastaje kretanjem vazduha iz oblasti visokog pritiska zraka prema oblasti niskog pritiska zraka. U stvari, vetar postoji jer Sunce neravnomerno zagrejava površinu Zemlje. Kako se topli vazduh podiže, hladniji vazduh se kreće da popuni nastalu prazninu. Sve dok Sunce sija, vetar će postojati.

Drevni moreplovci koristili su jedra za hvatanje vetra i istraživanje sveta. Poljoprivrednici su nekada koristili vetrenjače za mljevenje žitarica i pumpanje vode. Danas, sve više ljudi koriste vetar za proizvodnju električne energije. Tokom protekle decenije, upotreba vetroturbina povećala na više od 25% godišnje. Ipak, ona čini samo mali deo svetske energije.

Vetar je čist i obnovljiv izvor energije koji ne proizvodi zagađenje vazduha ili vode. A pošto je vetar besplatan, ulazni troškovi su skoro nula u trenutku kada je vetroturbina montirana. Masovna proizvodnja i tehnološki napredak čine vetroturbine sve jeftinijima, a mnoge vlade nude poreske olakšice za podsticanje razvoja vetroenergije.
Stručnjaci iz oblasti energetike predviđaju da će se do 2050. godine, ako se ovaj tempo rasta nastavi, odgovor na jednu trećinu svetskih potreba za električnom energijom naći upravo u vetru.

Izvor: National Geographic